Etno Małopolska Fundacja Ecotravel Wydarzenia

Etno Małopolska: Stroje Regionalne w Nowohuckiej Odsłonie

Etno Małopolska: Powrót do Korzeni w Dworskim Ogrodzie

Kiedy mówimy o tradycjach, historiach zapisanych w tkaninach i ornamentach, często myślimy o muzeach, gdzie eksponaty zamknięte są za szybą, a czas jakby stanął w miejscu. Jednak projekt „Etno Małopolska: Stroje Regionalne Krakowskie w Nowohuckiej Odsłonie” ma na celu coś zupełnie innego. To powrót do naszych korzeni, ale w nowoczesnym kontekście, gdzie kultura żyje, oddycha i zaprasza do aktywnego uczestnictwa. A to wszystko w malowniczej scenerii Dworku Jana Matejki w Krzesławicach – historycznej perełce, która sama w sobie stanowi część lokalnej tożsamości.

Etno Małopolska: Stroje Regionalne Krakowskie w Nowohuckiej Odsłonie

Etno Małopolska: Historia w Tkaninach i Haftach

Wydarzenie, które odbędzie się 18 października 2024 roku, ma na celu promocję dziedzictwa kulturowego Małopolski, koncentrując się na jednym z najbardziej barwnych i rozpoznawalnych elementów tej tradycji – strojach regionalnych. Stroje, które nosili nasi przodkowie, nie były jedynie ubraniami. To opowieść o regionie, rodzinie, statusie społecznym i, co najważniejsze, o szacunku do ziemi, z której się wywodzimy. Współczesne pokolenia często tracą z oczu te detale, pochłonięte tempem życia codziennego. Dlatego takie wydarzenia jak to stają się tym cenniejsze – przypominają, że nasze korzenie są czymś, co nie tylko definiuje przeszłość, ale także kształtuje przyszłość.

Program Wydarzenia

Rozpoczynając przy Dworku Matejki, uczestnicy zostaną przywitani przez organizatorów oraz miłośnika w dziedzinie etnografii. Krótkie wprowadzenie do tematu wydarzenia, podkreślające znaczenie strojów w kontekście lokalnej kultury, stanie się preludium do tego, co najważniejsze – samej prezentacji. Na tle zielonych terenów przy dworku zaprezentowane zostaną trzy komplety strojów: damski, męski oraz dziecięcy. Każdy element, od haftów po sposób wiązania chusty, niesie ze sobą historię, którą opowie etnograf. Co więcej, całości towarzyszyć będzie muzyka regionalna, stanowiąca akustyczne tło, które przeniesie uczestników w dawne czasy.

Etno Małopolska: Integracja i Edukacja

Ale to dopiero początek. Po zakończeniu pokazu uczestnicy będą mieli okazję zwiedzić wnętrza Dworku Matejki. Miejsce to, choć samo w sobie związane jest z życiem i twórczością wielkiego malarza, staje się idealnym punktem, by porozmawiać o szerokim dziedzictwie kulturowym regionu. A potem, już na świeżym powietrzu, na zielonych terenach wokół dworku, odbędzie się część bardziej integracyjna – piknik z lokalnymi specjałami, rozmowy i możliwość zrobienia zdjęć ze statystami ubranymi w regionalne stroje. To czas na chwilę wytchnienia, ale też na jeszcze głębsze zanurzenie się w temacie.

Etno Małopolska: Dziedzictwo Kulturalne Dla Młodego Pokolenia

To wydarzenie to jednak coś więcej niż tylko pokaz strojów. To okazja, by w atmosferze wspólnoty przypomnieć sobie, jak ważna jest nasza tożsamość kulturowa. W dobie globalizacji często zapominamy, że to właśnie lokalne tradycje i historie budują naszą indywidualność. „Etno Małopolska” to szansa, by pokazać młodszym pokoleniom, że tradycje mogą być fascynujące i pełne życia. A także by przypomnieć starszym, jak ważne jest, by przekazywać tę wiedzę dalej.

Projekt skierowany jest przede wszystkim do dzieci i młodzieży z lokalnych szkół podstawowych, co daje mu wyjątkową wartość edukacyjną. Oczekuje się, że w wydarzeniu weźmie udział około 50 osób. Będą mogły na własne oczy zobaczyć, dotknąć i zrozumieć, jak ważną rolę odgrywają stroje regionalne w kształtowaniu tożsamości kulturowej regionu. W dobie cyfryzacji takie wydarzenia mają szczególne znaczenie. To żywa lekcja historii, która przypomina o tym, skąd pochodzimy i co nas definiuje.

Jeśli więc chcesz wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu, wystarczy wysłać zgłoszenie na adres: ola.wyszynska@fundacjaecotravel.pl. Czas ruszyć w podróż do przeszłości, by lepiej zrozumieć teraźniejszość i przyszłość naszej małopolskiej kultury.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Oto najważniejsze informacje organizacyjne dotyczące wydarzenia „Etno Małopolska: Stroje Regionalne Krakowskie w Nowohuckiej Odsłonie”:

• Data wydarzenia: 18 października 2024 roku
  • Miejsce: Dworek Jana Matejki w Krzesławicach
  • Czas trwania: 3-4 godziny
  • Liczba uczestników: Około 50 osób
  • Grupa docelowa: Uczniowie szkół podstawowych
  • Cel wydarzenia: Promocja dziedzictwa kulturowego Małopolski poprzez prezentację strojów regionalnych
  • Program:
  • Przywitanie uczestników i wprowadzenie przez etnografa
  • Prezentacja strojów regionalnych (damski, męski, dziecięcy) z komentarzem
  • Zwiedzanie Dworku Jana Matejki
  • Piknik z poczęstunkiem i integracja
  • Możliwość zdjęć ze statystami w strojach regionalnych
  • Zgłoszenia: Wysłanie zgłoszenia na adres e-mail: ola.wyszynska@fundacjaecotravel.pl

Wydarzenie ma na celu edukację na temat lokalnej kultury i tradycji poprzez pokaz strojów oraz zwiedzanie miejsca o znaczeniu historycznym.