Wiosenne Sprzątanie Dłubni

Zapraszamy na Wspólne Wiosenne Sprzątanie Dłubni

Wiosna to czas porządków u siebie w domu, na swoim własnym i wspólnym podwórku. Zapraszamy wszystkich na wspólne Wiosenne Sprzątanie Dłubni 20 marca 2016 nad Zalew Nowohucki.

Dłubnia to nasza prawdziwie nowohucka rzeka. Dość długo zapomniana przez jej mieszkańców może znów zachwycać swoją urodą. I choć to zaniedbanie w części przyczyniło się do jej dzikiego uroku nadal pokrywają je liczne śmieci.

Widać to najlepiej na przedwiośniu a szczególnie w tym roku kiedy zima była wyjątkowo ciepła i śnieg nie okrył przykrych dla oczu widoku. Bo w wielu miejscach nasza wspólna nowohucka rzeka Dłubnia aż prosi się o pomoc.

Wiosenne Sprzątanie Dłubni plakat

Nadarza się okazja wspólnego posprzątania rzeki w niedzielę 20 marca na odcinku najlepiej znanym i najlepiej dostępnym dla wszystkich – przy Zalewie Nowohuckim (Trasa nr 1). Spotkajmy się pod Domem Wędkarza o godz. 11:00 – tutaj też rozdamy wszystkim podarowane przez Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania w Krakowie worki i rękawiczki i udamy się nad Dłubnię w stronę placu zabaw na d zalewem. Stamtąd ruszymy wzdłuż rzeki aż do Alei Solidarności.

Co i jak zbieramy:

• wszystkie napotkane śmieci z wyjątkiem rozbitego szkła i tych śmieci, które mogą grozić skaleczeniem;
  • nie sortujemy śmieci na miejscu – zbieramy wszystko do jednego worka – sortowaniem zajmą się MPO Kraków
  • worki odkładamy w punkcie odbioru śmieci zaznaczonym na powyższej mapie.

Planowane zakończenie jest na godz. 13:00.

Trasa nr 2  od Alei Solidarności wzdłuż ul. M. Wańkowicza.

Trasa ta będzie sprzątana jeśli będzie wystarczająca liczba uczestników. Tą kwestię organizacyjną będziemy omawiać podczas naszego spotkania o godz. 11:00 pod Domem Wędkarza i do tamtej chwili jest ona nie brana pod uwagę przy tej konkretnej akcji. Jeśli nie uda nam się zrealizować tej trasy w dniu 20 marca a będą chętni na jej wysprzątanie oczywiście przygotujemy kolejny termin i wspólnie ponownie spotkamy się nad Dłubnia. Trasa ta nie jest wskazana dla dzieci ze względu na zdecydowanie trudniejszy teren do posprzątania.

Na wszystkich uczestników biorących udział w Akcji Sprzątania Dłubni będzie czekać ciepłe napoje zorganizowane przez Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie.

Wsparcie przyszło też ze strony Towarzystwa na Rzecz Ochrony Przyrody, które użyczy nam parę woderów do sprzątania śmieci z rzeki oraz Housepizza, os. II Pułku Lotniczego , która dla uczestników na koniec akcji zapewni pizzę.

Patronat nad naszą akcją objęły Rada Dzielnicy XVI Bieńczyce i Rada Dzielnicy XVIII Nowa Huta.

Dzielnica XVIII Nowa Huta  Dzielnica XVI Bieńczyce

Serdeczne podziękowania za wsparcie kierujemy do:

• Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania w Krakowie
  • Zarząd Zieleni Miejskiej

Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie MPO Kraków

Bądźcie tam razem z nami!

Zapisz się do naszego Newslettera i dołacz do 27 subskrybentów.