Artykuły Fundacja Ecotravel Wiadomości

Bursztynowy Szlak Rowerowy Greenways Nowa Huta – Niepołomice: Zapomniany Skarb Dla Miłośników Rowerów

Czy jesteś mieszkańcem Krakowa i miłośnikiem wycieczek rowerowych? Jeśli tak, to czy znasz Bursztynowy Szlak Rowerowy Greenways Nowa Huta – Niepołomice? Jest to znakomita, choć często zapomniana i miejscami zaniedbana alternatywa dla dotarcia do kąpieliska w Przylasku Rusieckim i dalej, do Niepołomic. Dziś pragniemy przywrócić mu zasłużoną chwałę i przedstawić jako idealną opcję na rodzinny wypad rowerowy.

Historyczne Konteksty

Bursztynowy Szlak Greenways to trasa międzynarodowa, którą pierwsze kroki stawiali Celtowie, a później zyskała na znaczeniu w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Ten historyczny szlak łączy Polskę, Słowację i Węgry, prowadząc przez przepiękne miasta z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO, takie jak Budapeszt, Banska Stiavnica i oczywiście Kraków.

Dla Rodzin z Dziećmi w Krakowie

Jeżeli chodzi o odcinek w Nowej Hucie, to mimo pewnych trudności, jak np. betonowe płyty na ul. Jeżynowej, jest to świetna alternatywa dla ruchliwej ul. Igołomskiej i ul. Rzepakowej. Nasza poglądowa mapa pomoże Wam zrozumieć trasę i wskaże najważniejsze miejsca i atrakcje na tej trasie. Jest to znakomity sposób na spędzenie aktywnego czasu z rodziną, wprowadzając dzieci w świat historii i przyrody, podczas pedałowania przez jedne z najbardziej malowniczych zakątków Polski.

Podsumowanie

Bursztynowy Szlak Rowerowy Greenways Nowa Huta – Niepołomice to doskonała opcja dla wszystkich, którzy chcą uciec od miejskiego zgiełku i odkryć piękno przyrody oraz bogactwo kulturowe na trasie. Jest to również idealna opcja dla rodzin z dziećmi, które mogą nie tylko korzystać z atrakcji na trasie, ale też uczyć się historii i kultury. Więc na co czekasz? Wsiądź na rower i odkryj to, co najlepsze w naszej okolicy!

Zachęcamy do śledzenia naszych kolejnych postów i dzielenia się swoimi doświadczeniami z tej trasy!

Zapraszamy na rower!