Czysta Rzeka w Wielkim Mieście Fundacja Ecotravel Wydarzenia

Czysta rzeka w dużym mieście!

Bezpłatne warsztaty dla szkół

Zapraszamy do współpracy szkoły oraz instytucje kultury i inne jednostki, którym los rzek nie jest obojętny. Zwiększając świadomość jak ważna jest czysta rzeka w dużym mieście, zwiększamy postawę ekologiczną mając wpływ na nasze rzeki!

Czysta rzeka w dużym mieście

„Czysta rzeka w dużym mieście” to projekt skierowany dla dzieci i młodzieży. Rekomendowany od 4 klasy Szkoły Podstawowej do klas licealnych. Mogą brać w nim udział i młodsze dzieci po uzgodnieniu z Fundacją).

Bezpłatne Warsztaty „Czysta rzeka w dużym mieście” składają się z 3 etapów. Można je zorganizować jako całość w jednym dniu. Można też podzielić na 2 lub 3 dni. Czyli połączyć etap 1, 2 i 3 lub tylko 1 i 2 lub 2 i 3).

Spotkanie z Ekologiem – 1 etap

Pierwszy etap – spotkanie z ekologiem, dotyczące zanieczyszczeń rzek w dużych miastach. Co zrobić kiedy jesteś świadkiem zanieczyszczenia rzek? Czas trwania spotkania około 45 minut

Czysta Rzeka w dużym mieście - Spotkanie z Ekologiem - 1 etap

Badanie Rzeki Dłubni – 2 etap

Drugi etap to przeprowadzenie badania rzeki Dłubni na dwóch jej odcinkach. Pierwszy z nich znajduje się przy Zalewie Nowohuckim, drugi w okolicy mostu przy ul. Ptaszyckiego. Każda warsztatowa grupa otrzyma pakiet (w tym paski do analiz wody, próbki do zbierania próbek, miarkę, linkę, lupkę, termometr, pędzelki, pojemnik, karty prac). Zajęcia w terenie. Czas trwania ok. 3 godzin.

Czysta rzeka w dużym mieście - Badanie Rzeki Dłubni - 2 etap

Sprzątanie Brzegów Rzeki – 3 etap

Trzeci etap to sprzątanie brzegów rzeki poprzedzone krótkim szkoleniem dotyczącym bezpiecznego zachowania się podczas sprzątania (z przekazaniem uczestnikom pakietów do sprzątania). Po sprzątaniu nastąpi omówienie zebranych śmieci pod względem szkodliwości dla samej rzeki i jej mieszkańców. Rozdanie nagród dla uczestników ( butelki wielokrotnego użytku z filtrem). Czas trwania około 2 godziny.

Czysta rzeka w dużym mieście - Sprzątanie Brzegów Rzeki - Etap 3

Czysta rzeka w dużym mieście – Zgłoszenia i zapisy

Przy zapisach należy podać:

• nawę szkoły / jednostki / instytucji zamawiającej warsztaty
  • liczbę i wiek dzieci / uczestników
  • telefon kontaktowy, adres email i imię i nazwisko osoby zgłaszającej
  • terminy realizacji ustalane będą po przesłaniu zgłoszenia

Termin realizacji warsztatów: 01.10-15.11.2021

Zgłoszenia proszę wysyłać na adres email: ola@ecotravel.pl lub tel.: +48 12 6813692

EkoMałopolska logo

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego