Fundacja Ecotravel Wydarzenia

Ukraińsko-Polskie Wycieczki po Nowej Hucie / Українсько-польські eкскурсії Новою Хутою

Fundacja Ecotravel przy współfinansowaniu ze środków Województwa Małopolskiego zaprasza na 4 integracyjne i bezpłatne wycieczki po dzielnicy Krakowa – Nowej Hucie. Wycieczki skierowane są dla mieszkańców Krakowa zarówno narodowości ukraińskiej jak i polskiej.

Chcemy pokazać mieszkańcom Krakowa jakie atrakcje przyrodnicze, kulturalne, historyczne i rekreacyjne są zlokalizowane w Dzielnicy Nowa Huta.

Poprzez organizację 4 wycieczek o różnej tematyce chcemy przybliżyć mieszkańcom nowym i starszym okolice w której mieszkają i z jakich dodatkowych atrakcji mogą korzystać. Wycieczki mają charakter integracyjny (połowa uczestników narodowości ukraińskiej a polowa narodowości polskiej) .

Zapisy na wycieczki są dokonywane emailowo: ola@ecotravel.pl | W treści emaila należy podać:

• datę wybranej wycieczki,
  • imiona i nazwiska uczestników,
  • adres email i tel. kontaktowy.

O przyjęciu zapisu decyduje kolejność zgłoszeń! Liczba miejsc ograniczona! Wersja w języku ukraińskim już niebawem!

W wypadku pytań prosimy o kontakt z koordynatorem: Aleksandra Wyszyńska-Pawlik ola@ecotravel.pl +48 12 6813692

Każda wycieczka będzie miała tłumacza tak aby uczestnicy narodowości ukraińskiej swobodnie mogli w niej uczestniczyć!

Фонд Ecotravel з дофінансуваннням з Малопольського воєводства, запрошує на 4 інтеграційні та безкоштовні екскурсії  районом  Кракова – Нова Хута. Екскурсії розраховані на мешканців Кракова, як української, так і польської національності.

Ми хочемо показати та нагадати  мешканцям міста, які природні, культурні, історичні та рекреаційні пам’ятки знаходяться в районі, в якому вони проживають.

Організовуючи 4 екскурсії на різну тематику, ми познайомимо нових мешканців та людей, які проживали тут раніше з місцевістю Нової Хути та показати якими додатковими пам’ятками вони можуть скористатися.

Екскурсії є інтеграційними,  тобто з ціллю об’єднання (половина учасників – українці, половина – поляки).

Записи на екскурсії здійснюються електронно на адресу:  ola@ecotravel.pl В імейлі необхідно вказати дату обраної поїздки, імена та прізвища учасників, адресу електронної пошти та контактний номер телефону. Кількість місць обмежена!

Звертаємо увагу, що кожна екскурсія матиме перекладача, аби учасники української національності могли вільно в ній брати участь!

Kulturalna Nowa Huta / Kультурна Нова Хута

Termin: 04.11.2022

Wycieczki po Nowej Hucie: Teatr Ludowy

[PL] Wycieczka piesza. Start godzina 17:00 przy Teatrze Ludowym! Zakończenie wycieczki po spektaklu i poczęstunku około godziny 21:00. Wycieczka ma na celu przybliżenie mieszkańcom starszym i nowszym możliwości kulturalnych jakie oferuje ich dzielnica. Podczas wycieczki z przewodnikiem dowiemy się od kiedy w Nowej Hucie można było korzystać z takich miejsc jak kino i teatr oraz co obecnie Nowa Huta ma do zaoferowania jeśli chodzi o dawkę kultury. W trakcie wycieczki zwiedzimy Teatr Łaźnia Nowa, Teatr Ludowy, Kino Sfinks, poznamy ich aktualny repertuar. W trakcie wycieczki będziemy także uczestnikiem spektaklu w Teatrze Łaźnia Nowa “Czarny Papież

Wycieczka będzie prowadzona przez polskojęzycznego przewodnika oraz będzie wspierana tłumaczem, który będzie na bieżąco tłumaczył przekazywane informacje na język ukraiński (nie przewiduje się tłumacza podczas spektaklu) Na zakończenie wycieczki będzie czas na chwilę rozmowy i podzielenie się wrażeniami podczas poczęstunku przygotowanego w Klubie Kombinator przy Teatrze.

[UA] Пішохідна екскурсія – культурна Нова ХутаВСТАНОВЛЕНА ДАТА ЕКСКУРСІЇ! 4 листопада 2022 р. Початок о 17:00 біля Людового театру (Teatr Ludowy)! Завершення екскурсії після вистави та частування близько 21:00.

Метою є ознайомлення постійних і нових жителів з культурними можливостями, які пропонує їхній район. Під час прогулянки з гідом ми дізнаємося, з якого часу в Новій Хуті є можливість відвідувати такі місця, як кіно та театр, і що Нова Хута може запропонувати з точки зору культури.

Відвідаємо Театр Łaźnia Nowa, Театр Людовий (Teatr Ludowy), Кінотеатр Sfinks, познайомимося з їхнім актуальним репертуаром. Також будемо учасниками вистави Театру Łaźnia Nowa https://www.laznianowa.pl/art/czarnypapiez?fbclid=IwAR1qiZrsKSSbTJcOyJLcecjfdvCnYeFbCO9tItzB5wRRRttoSKjxRnuxs

Екскурсію проводитиме польськомовний гід та супроводжуватиме перекладач, який синхронно перекладатиме інформацію на українську мову (перекладач під час вистави не передбачається). Наприкінці екскурсії буде час для короткої розмови та обміну враженнями під час частування приготованого у клубі «Комбінатор» при Театрі.

Szlakiem Nowohuckich Dworków / Шляхом Садиб Нової Хути

Termin: 24.11.2022

Wycieczki po Nowej Hucie: Dworek w Branicach

[PL] Wycieczka autokarowa. Wycieczka obejmuje pełne zwiedzanie i wizytę w Dworku Matejki i Dworku Badenich w Branicach z warsztatami. Dodatkowo w trakcie wycieczki podjedziemy pod Dwór Badenich w Wadowie i Dwór Popielów w Ruszczy, Wycieczka obejmuje wstęp i zwiedzanie Dworku Matejki oraz Dworku w Branicach, opiekę przewodnika w języku polskim , tłumacza oraz transport. Dodatkowo przewidziano dla uczestników wycieczki będzie czekał poczęstunek przy ognisku zorganizowanym w Dworku w Branicach.

[UA] Екскурсія – Шляхом Садиб Нової Хути  – дата на етапі узгодження (якщо є бажаючі українсько-польські шкільні групи, звертайтесь!). Автобусна поїздка. Тур включає вхід та відвідування садиби Матейко та садиби Баденіха у Браницях з майстер-класами.

Крім того, під час подорожі ми заїдемо до садиби Баденіха у Вадовo (Dwór Badenich w Wadowie)  та садиба Попелів у Рущі (Dwór Popielów w Ruszczy). Тур включає вхід та відвідування садиби Матейко, садиби в Браницях, опіку польськомовного гіда, перекладача та транспорт. Крім того, на учасників подорожі чекатиме частування біля вогнища, організованого в садибі в Браницях.

Przyrodnicze Skarby Nowej Huty – Las Mogilski, Lasy Łęgowe i Łąki Nowohuckie / Природні скарби Нової Хути – Могильський ліс (Las Mogilski), Берегові ліси (Lasy Łęgowe) та Луги Новохутські (Łąki Nowohuckie)

Termin: 30.10.2022

[PL] Wycieczka autokarowa. Start: 30.10.2022 (niedziela) godz. 10:00 parking pod Domem Wędkarza ul. Bulwarowa. Kończymy ok. godz. 14:00 poczęstunkiem. Las Mogilski – relikt pra-puszczy piastowskiej, pozostałości lasu łęgowego. Lasek Łęgowy – pozostałości nadrzeczny wiślanych podmokłych lasów, Łąki Nowohuckie – naturalne rozlewisko Wisły i największy użytek ekologiczny w Krakowie. Te trzy miejsca pozwolą nowym i starszym mieszkańcom Krakowa dzielnicy Nowa Huta odkryć przyrodnicze skarby Nowej Huty. Na koniec wycieczki będzie zorganizowany piknik z poczęstunkiem przekąsek ukraińskich i polskich. Wycieczka będzie prowadzona przez polskojęzycznego przewodnika oraz będzie wspierana tłumaczem, który będzie na bieżąco tłumaczył przekazywane informacje na język ukraiński.

[UA] Берегові ліси (Lasy Łęgowe) та Луги Новохутські (Łąki Nowohuckie) , ВСТАНОВЛЕНА ДАТА ЕКСКУРСІЇ!  30.10.2022  Початок о 10:00 на паркінгу при Будинку рибалки ( Dom Wędkarza) близько Залеву Новохутського ( Zalew Nowohucki), вулиця Бульварова. Якщо є зацікавлені  українсько-польські шкільні групи, звертайтесь!). Автобусна поїздка. Могильський ліс ( Las Mogilski) – реліквія п’ястівського пралісу та залишки  лісу берегового. Береговий ліс – залишки вологих лісів на березі Вісли. Луги Новохутські – природний басейн річки Вісла та найбільше екологічне місце в Кракові. Ці три місця дозволять новим і старим краків’янам, які проживають в Новій Хуті відкрити для себе природні скарби цього району. Наприкінці прогулянки, буде пікнік зі стравами українсько – польської кухні. Екскурсію,  яка триватиме орієнтовно до 14:00 години, проводитиме польськомовний гід та супроводжуватиме перекладач, який перекладатиме інформацію на українську мову.

Tak było! https://www.facebook.com/reel/647226027069469

Szlakiem Nowohuckim Domów Kultury / Шляхом Будинків культури у Новій Хуті.

Termin: 20.11.2022.

[PL] Wycieczka piesza. Spotykamy się o godzinie 10:30 przy Domu Wędkarza nad Zalewem Nowohuckim. Zapisy wg informacji na początku strony! W trakcie wycieczki zwiedzimy Klub Krzesławice Ośrodka Kultury Kraków-Nowa Huta – gdzie będą zorganizowane warsztaty plastyczne, następnie zwiedzimy Klub Wersalik Ośrodka Kultury Kraków-Nowa Huta – gdzie będą zorganizowane zajęcia muzyczne, na koniec przejdziemy do Klub Zgody Ośrodka Kultury Kraków-Nowa Huta na zajęcia teatralne. Kończymy wycieczkę w Trattoria Zielone 13 gdzie na każdego każdego uczestnika czekać będzie pizza z napojem 🙂

Czas trwania: 5,5 – 6 godzin.

Warsztaty w Domach Kultury będą nakierowane na warsztaty dzieci w związku z tym zapraszamy przede wszystkich rodziców z dzieciakami!

[UA] Пішохідна екскурсія – Шляхом Будинків культури у Новій Хуті. Термін на етапі узгодження (якщо є бажаючі українсько-польські шкільні групи, звертайтесь!).

Екскурсія включає відвідування 3 вибраних Будинків культури в Новій Хуті та участь у вибраних заходах у кожному з них. Маємо на меті наблизити  учасників до варіантів проведення вільного часу, до навчання та реалізації захоплень за допомогою можливостей, які пропонують Будинки культури. Екскурсію проводитиме польськомовний гід та супроводжуватиме перекладач, який постійно перекладатиме інформацію на українську мову. Наприкінці прогулянки буде організовано частування в одному з гастрономічних пунктів, розташованих біля Будинку культури.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego