Akcja Sprzątania Artykuły Fundacja Ecotravel

11 Akcja Sprzątania Czysta Dłubnia – podsumowanie

11 akcja Czysta Dłubnia za nami! Choć było deszczowo i zimno to nie zawiedliście nas i wytrwaliście w sprzątaniu nowego miejsca! Był ciepły posiłek, herbatka i kawa oraz ognisko z kiełbaskami. Ubłoceni ale szczęścili odbyliśmy wiosenną edycję naszej akcji sprzątania. Bardzo dziękujemy za ten wspólnie spędzony dzień w rodzinnej atmosferze. Jesteście wspaniali! A jak było? Zobaczcie sami!

11 Akcja Czysta Dłubnia 2.04.2023

Wszystko odbyło się tak jak to sobie zaplanowaliśmy!

No może pogoda nam zrobiła wiosennego psikusa… ale po za tym pełen sukces! Najważniejsi byli mieszkańcy – czyli WY – którzy na przekór pogodzie licznie pojawiliście się na akcji sprzątania. Wiosna bywa kapryśna dlatego też akcja była “punktowa” i to się tego dnia nam sprawdziło. Start był w sercu obszaru, który chcielismy wysprzątać. I nasz wspólny cel został osiągnięty – nadbrzeżne tereny leśne na końcu ul. Wojciechowskiego zostały wysprzątane.

Spotkaliśmy się w środku placu otoczonego zadrzewieniami i stąd ruszyliśmy na sprzątanie. Mieliśmy do wysprzątania 6 ha terenu podzielonego na 2 obszary – łatwy dla rodzin z dziećmi i trudny. Przy tej pogodzie to był wyczyn ogromy dla wszystkich.

Zobaczcie nasze podsumowanie i bogatą galerię zdjęć nadesłanych przez Was do nas.

Czysta Dłubnia Wiosna 2023

Jeśli macie zdjęcia i chcecie się poprzez nas podzielić z innymi wyślijcie je na email fundacja@ecotravel.pl / A jak wrzucicie je gdzieś w social-media tagujcie zdjęcie #CzystaDłubnia

Z góry dziekujemy!

Czysta Dłubnia – brudne buty!

Było mokro, zimno i pełno błota. Kapało za szyję i jeździliśmy niekiedy jak na łyżwach a jednak wszyscy wracali uśmiechnięci i zadowoleni z workami pełnymi śmieci 🙂 Tego dnia ciepły posiłek, gorąca herbata i kawa ratowały wszystkich. Do tego słodkości, ciasta i placki a na końcu ognisko i pieczenie kiełbasek. Co tam deszcz jak takie fajne ubłocone, przemoknięte i uśmiechnięte mieliśmy towarzystwo!

Śmieci. Były… ale tu gdzie byliśmy 1.5 roku temu było ich zdecydowanie mniej. Tam w obszarze “dla dorosłych” byliśmy po raz pierwszy i tam śmieci “dopisały”. To wszystko cieszy… bo z jednej strony tam gdzie sprzątamy – widać efekty; a z drugiej strony – trzeba zakasać rękawy bo jest jeszcze sporo miejsc do sprzątania.

Chcemy Wam podziękować z tego miejsca – raz jeszcze – za wytrwałość w sprzątaniu i odczarowywaniu rzeki Dłubni z jej nieprawdziwej łatki śmietniska, ścieku i nieczystości.

Podsumowanie przy ognisku!

11 Akcję Czysta Dłubnia zakończyliśmy pod namiotem i ognisku. Z kubkiem gorącej herbaty i miską ciepłej strawy. Był konkurs na najdziwniejszy śmieć znaleziony podczas akcji sprzątania oraz podkoszulki dla wszystkich przybyłych będących niezrażonymi na pogodę a skupionymi na celu 🙂

11 Akcja Czysta Dłubnia w liczbach:

• było nas ok. 50/60 osób
  • dominował tradycyjnie wszędobylski plastik – butelki, folie, reklamówki; za nimi pozostałości gospodarstw domowych, ubrania, puszki,
  • zebraliśmy conajmniej 50-60 worków śmieci (120 i 240 litrowych) + cała reszta tego co się nie mieściło
  • dodatkowo wydobyliśmy takie cudeńka jak np. części pralki, telewizor, cyrkiel, fotel, palety, naboje do broni airsoft z tarczami, gumowe maty, siatki…,
  • w konkursie na najdziwniejszy śmieć znaleziony podczas 11 akcji Czysta Dłubnia wygrała “fifka” 😉 [2 miejsce: część pralki, 3 miejsce: telewizor]

Dobre wieści mamy – brzegi Dłubni są z każdym rokiem czystsze.

A wszystko to wyłącznie Wasza zasługa!

Podziękowania!

Chcielibyśmy z tego miejsca podziękować:

Najważniejszym uczestnikom sprzątania czyli najmłodszym dzieciom za zaangażowanie w zbieranie śmieci i ich rodzicom za wspaniały przykład jak można dbać o wspólne dobro. Także babciom, dziadkom, ciociom, wujkom i innym członkom rodzin, którzy wybrali się na spacer nad rzekę razem z nami oraz serdecznym przyjaciołom naszej fundacji!

Dziękujemy firmie NAFTO za sfinansowanie ciepłego posiłku i dofinansowanie rękawic dla uczestników oraz stały i aktywny udział w sprzątaniu rzeki Dłubni. Ślemy Wam wielkie podziękowania! 🙂

Podziękowania ślemy również Trattoria Zielone 13 za pizzę!

Kolejne podziękowania kierujemy w stronę Województwa Małopolskiego za przepiękne podarunki dla uczestników sprzątania.

Najsłodsze podziękowania wysyłamy Pani Lidii z Cukierni Jerzy Bieniak za wspaniałe słodkie podarunki dla wszystkich sprzątających! Było przepysznie a jak ktoś chce więcej to zapraszamy co cukierni os. Zielone 16 🙂

Dziękujemy wspaniałym i niezawodnym Babkom z Nowej Huty za pomoc przy wydawaniu posiłku i ogarnięci tego wszystkiego co działo się tu kiedy my byliśmy tam nad rzeką 🙂

Dziękujemy Radzie Dzielnicy XVIII Nowa Huta za wsparcie i osobiste wstawiennictwo na wydarzeniu Przewodniczącemu Rady Dzielnicy Stanisławowi Morycowi i radnemu dzielnicy XVIII Tomaszowi Kudelskiemu.

Dziękujemy Miejskiemu Przedsiębiorstwu Oczyszczania w Krakowie za worki i odbiór zebranych śmieci.

MPO Kraków
Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania w Krakowie

Akcję wsparła firma Philip Morris Polska przekazując gadżety na nagrody dla osób, które włączyły się w akcję sprzątania Dłubni.

Dziękujemy WSZYSTKIM, którzy też nie mogli być z nami tego dnia a wspierają naszą inicjatywę.

Dziękujemy za stałe wspieranie naszej akcji:

• Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie – za wsparcie przy zorganizowaniu ogniska i leżaczki, które to choć się nie przydały w taką pogodę były “pod ręką” gdyby nagle pogoda miała się zmienić.
Sprzątanie Dłubni - Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie

Patronat nad akcją objęły:

Rada Dzielnicy XVI Bieńczyce i Rada Dzielnicy XVIII Nowa Huta.

Sprzątanie Dłubni - Dzielnica XVIII Nowa Huta
Sprzątanie Dłubni - Dzielnica XVI Bieńczyce

Wspierają nas również:

Staramy się by każda z naszych akcji była jak najlepiej zorganizowana, aczkolwiek nie jesteśmy doskonali. Dlatego, jeśli macie po naszej ostatniej akcji jakieś pomysły na ulepszenie jej, albo lepsze jej zorganizowanie, a może macie uwagi pozwalające ułatwić nam działania lub bardziej osobiście chcielibyście się zaangażować w wspólne sprzątanie Dłubni…

Piszcie śmiało do nas – fundacja@ecotravel.pl

Media o 11 Akcji Sprzątania Czysta Dłubnia Wiosna 2023:

Do zobaczenia na kolejnej akcji sprzątania!